Täidised ja kreemid - TAIMNE VAHUKOOR, kohupiimavaht taimse vahukoorega

20.12.2013

Tortide valmistamisel kasutatakse mitmeid täidiseid. Osa täidiseid ei vaja pikka eeltööd ja kogemuste kogunedes kaob vajadus täpselt järgida etteantud koguseid, see kehtib näiteks vahukoore- ja kohupiimatäidiste puhul. Oluline on, et täidis ei jää liiga vedel, sest siis ei püsi see tordikihtide vahel. Olenevalt tordipõhja kihtide paksusest piisab vahel ka ainult täidisest, tordipõhi ei vaja lisaniisutust (vahukoore-kohupiimakreem, šokolaadikreem).

Lisandina täidiste juurde kasutatakse moosi, konserveeritud vilju, näiteks virsikud, kirsid jt (konservivedelikku kasutatakse biskviitpõhjade niisutamiseks). Ka külmutatud puuviljad ja marjad on tordile hea täidiselisand. Külmutatud puuvilju ja marju ei pea eelnevalt sulatama, aga kui soovid marju tükeldada, siis on seda kergem teha, kui lased sügavkülmast võetud viljadel mõnda aega toatemperatuuril seista.

Vahukoore-kohupiimakreem taimse vahukoorega 

Taimne vahukoor 200 ml
Kohupiim 300-400 g
Suhkur 50 g
vesi (vajadusel) 50 ml

Vahusta koort suhkruga, kui segu muutub tugevamaks, lisa vesi ja jätka vahustamist. Lisa kohupiim.

Sobib nii tavaline kohupiim kui ka kohupiimakreem. Väga heade omadustega on 9% pagarikohupiim, millega kahjuks ei kaubelda kõikjal.

Kohupiimakreemi kasutades tuleb koorele lisada vähem vett või vaniljekreempulbrit (see annab hea maitse ja parandab vahukooretugevdaja asemel konsistentsi).

Mõnikord lisatakse kohupiimakreemile veidi likööri või mõnda essentsi, et saada huvitavat maitsenüanssi. Kui soovid lisada toorjuustu, tee seda vahetult enne kreemi valmimist.

Vihjed 

Toorjuust muutub üle vahustades vedelaks ja muudab kogu segu raskesti käsitletavaks. Suhkur lisa segule kindlasti enne vahukoore vahustamist, muidu võib suhkur valmis segus sulama hakata ja selle vedelaks muuta. Taimses vahukoores on üldjuhul suurusjärgus ¼ vett.

Taimne vahukoor / kondiitrivahukoor

Koor, mille rasvasisaldus on madalam kui naturaalsel koorel, keskmiselt 27%-28%. Ei sisalda meeletus koguses kardetud transrasvu (tavalises piimašokolaadis on need kogused märgatavalt suuremad). Kauplustes müüakse mitme firma taimset vahukoort, mõnel võib olla kõrvalmaitse aga üldiselt on nad siiski üsna pretensioonitu maitsega. Kondiitrivahukoort eelistatakse üha rohkem ka koduseks tarbimiseks kooke ja torte valmistades. Eelised juba mainitud madal rasvasisaldus, hea omastatavus organismis, kerge käsitletavus (seda ei saa üle vahustada) ja mõnus struktuur.

Taimsetes koortes sisalduvate E-ainete kohta saab lisateavet siit: http://www.kasulik.ee/calc/tervis-ja-toit/e-ained.php

P.S Antud info taimset päritolu kondiitri vahukoore kohta on ainult selleks, et meie blogi lugejad saaksid võimalikult palju adekvaatset infot erinevate toodete ja nende kasutamisvõimaluste kohta. Info jagamist kondiitrikoore omaduste kohta ei saa võtta soovitusena kasutada ainult taimse päritoluga koort!