Mis on viinakivi?

29.05.2013

 

 

Viinakivi e. kremortartar

Viinakivi tekib kõrvalsaadusena viinamarjaveinide valmistamisel. Hapukat pulbrit kasutatakse toiduaine- ja keemiatööstuses. Kui viinakivi söögisoodaga segada, saab küpsetuspulbri.
Kasutatakse ka munavalgete vahustamisel õhulisema vahu saamiseks. Juba antiikajal tuntud loodusliku algupäraga aine (keemiliselt kaaliumvesiniktartraat), mida saadakse veinitootmise kõrvalproduktina.
Kasutamine. Mitmed tootjad kasutavad viinakivi küpsetuspulbris ühe peamise komponendina, Soomes kasutatakse seda koduveini valmistamisel liiga magusale veinile hapukama maitse andmiseks. USA-s ja mujalgi aga leiab viinakivi kasutust ka munavalgevahu püsivuse parandamiseks beseekookide ja ka muude munavalgevahtu kasutavate toodete valmistamisel. Veel võiks kremortartarit lisada kurgihoidistele kurkide karguse ja ka üldise säilivuse huvides; soovitatav doos oleks 1 ml (kõige pisema mõõtelusika täis ehk 0,25 tl) 1 kg kurkide kohta.
Omadused ja säilitamine. Viinakivi on värvusetu ja lõhnatu kristalne aine, mis säilib kõige paremini kinnises anumas kuivas, jahedas ja pimedas kohas.